Nikita Chroesjtsjov

nikita chroesjtsjov
Nikita Chroesjtsjov volgde in 1953 Jozef Stalin op als leider van de Sovjet-Unie. De in 1894 geboren Chroesjtsjov was voor die tijd al tot de hogere rangen van de Communistische Partij opgeklommen. In jaren 30 liet hij duizenden mensen executeren onder bevel van Stalin tijdens de Grote Zuiveringen die plaatsvonden in de Sovjet-Unie. Hij was tot aan zijn dood één van de vertrouwelijke van Stalin.

1953: Chroesjtsjov wordt partijleider

Stalin stond bekend om zijn keiharde manier van optreden tijdens zijn periode als leider van de Sovjet-Unie. Hij duldde geen tegenspraak en liet politieke tegenstanders zonder pardon executeren. Echter, voor velen was Stalin de grote held die de Sovjet-Unie had gered in de strijd tegen nazi-Duitsland. Toen Chroesjtsjov aantrad als nieuwe leider van de Sovjet-Unie liet hij de strakke teugels aanvankelijk wat vieren achter het IJzeren Gordijn. Hij gaf onder andere schrijvers meer vrijheden om boeken te publiceren.

In 1956 kondigde Chroesjtsjov een periode van de-stalinisatie aan. Hij verafschuwde Stalin om zijn executies tijdens de Grote Zuiveringen in de jaren 30. Dit terwijl Chroesjtsjov medeverantwoordelijk was voor deze gruweldaden in die tijd. In datzelfde jaar 1956 drukte hij de Hongaarse Opstand de kop in, door met het Warschaupact de demonstranten uit de straten van Boedapest te vegen.

 

1962: Cuba Crisis begin van het einde voor Chroesjtsjov

In 1962 raakte Chroesjtsjov verzeild in de Cuba Crisis. Hij liet op het eiland kernraketten plaatsen om de Verenigde Staten te waarschuwen. Het handelen tijdens de Cuba Crisis kostte Chroesjtsjov uiteindelijk de kop. Hem werd verweten niet adequaat en juist te hebben gehandeld. In 1964 werd hij afgezet als Sovjet-Unie leider en opgevolgd door Leonid Brezjnev. Na 7 jaar huisarrest stierf hij in 1971.

De Koude Oorlog: Het complete verhaal

BESTELLEN

In dit e-book vind je alle ins en outs van de Koude Oorlog, keurig in chronologische volgorde. Van de Conferentie van Jalta tot en met de val van de Berlijnse Muur.

Ideaal voor een complete samenvatting van de Koude Oorlog of te gebruiken als naslagwerk!

Voor slechts € 2,95 bent u volledig op de hoogte!

!